Skyltar

HAR DU OCKSÅ UNDRAT ÖVER DE SMÅ SKYLTARNA LÄNGS VÄGEN?


2022-07-08


Vad betyder de egentligen? Vad är det för namn? Och vem är det som satt upp dem? Dessa frågor har nog fler än jag funderat över. Jag fick tips om att Stig Norberg, som bor i korsningen i Oppby kunde veta mer och ringde honom. Och mycket riktigt, han hade massor att berätta om skyltarna!


Det fanns en fiskare som bodde i den nybyggda sjöboden längst ut i Lakbäcks fiskeläge, Sören Johansson, som om vintrarna jobbade åt kommunen och hade möjlighet att tillverka skyltar. Han tog fram gamla benämningar på platser längs vägen som funnits i hundratals år och som han ville bevara. Skyltarna förvarades hemma hos honom och sattes aldrig upp under hans livstid.


Fiskaren dog och skyltarna räddades

När Sören för några år sedan gick bort lyckades Stig rädda skyltarna.


– När han dog städade de ut huset och då frågade jag efter skyltarna och ville sätta upp dem. Jag ville rädda hans arbete, säger Stig.


Sagt och gjort. Skyltarna sattes upp med hjälp av Lakbäcksvägens samfällighetsförening och har sedan dess varit utplacerade på särskilda platser sommartid.


Den första skylt man kommer till från Oppby är HÄSTRÅ. Det är namnet på åkermark som ligger därinne. Idag används platsen mest av älgjägare som har den som slaktavfall av älg.


– Det brukar vara både rävar och havsörnar där som äter rester efter slakt.


Havet som är en myrmark

Sedan kommer man till KATTHAVET. Ett lustigt namn, som inte har något med vare sig katter eller hav att göra. Det är helt enkelt benämningen på en gammal myrmark i en sänka som idag inte längre finns kvar.


Nästa skylt man kommer till är ISBÄCK. Som namnet antyder är det en väldigt kall bäck med källvatten, som rinner fram där.


Därefter kommer KLAPPEN. Innanför den finns en klapperstensås.


På sista skylten, nära kiosken, står det VALLEN. Den visar egentligen till två före detta vallar.


– Om man går tillbaks kring 1930-35 så fanns Lakbäcksvallen och Dressviksvallen. Där fanns djur på båda.


Kor betade på två vallar

Lakbäcksvallen låg runt området där stigen upp till masten finns, alltså vänster efter kiosken, över bäcken mot Lakbäck.


Förbi fotbollsplanen men innan man svänger ner mot Gammelhamnen låg Dressviksvallen där man hade kor om somrarna. Kring 1935 fanns ett hus där, kanske var det en vallstuga.


– En piga som hette Stina Wiklund skötte mjölkningen. Hennes far Lars Wiklund brukade fiska i Dressviken.


Det finns ytterligare en skylt som de inte kunnat sätta upp,


– Vi hittar inte stenen som den visar till. På skylten står det VILSTEN och det var en platt sten nära ”storstenen” (snett mittemot den plats som i nutid ibland kallas ”surfplattan” eftersom det brukar finnas bra täckning där), och som kan kunde sätta sig ner och vila på när man gick mellan havet och byn, berättar Stig.


Så nu vet vi historien om hur skyltarna kom till. Lite kul kuriosa när man passerar dem.


Tack Sören och Stig, som låter oss få en historielektion på vägen mot sommarstuge-området!